Co je to citlivost na sůl?
Citlivost na sůl je měřítkem toho, jak váš krevní tlak reaguje na příjem soli. Lidé jsou buď citliví na sůl, nebo odolní vůči soli. U osob citlivých na sůl je vyšší pravděpodobnost, že budou mít vysoký krevní tlak, než u osob, které jsou vůči soli odolné.
Jak se dá testem zjistit citlivost na sůl (sodík)
Existuje mnoho způsobů, jak zjistit, zda je člověk citlivý nebo odolný vůči soli. Jedna z metod spočívá v konzumaci stravy s nízkým obsahem sodíku (přibližně 230 mg sodíku nebo 600 mg kuchyňské soli denně) po dobu čtyř dnů, po níž následují čtyři dny stravy s vysokým obsahem sodíku (přibližně 4,6 g sodíku nebo 12 g kuchyňské soli denně). Pokud se krevní tlak na konci období s vysokým obsahem sodíku zvýší alespoň o 5 %, říká se, že je osoba citlivá na sůl. V opačném případě se jedná o osobu rezistentní na sůl nebo necitlivou na sůl (1). Tento test je náročný, obvykle se u populace neprovádí.
Proč záleží na citlivosti na sůl?
Osoby citlivé na sůl jsou více ohroženy vyšším tlakem, kardiovaskulárními nemocemi (high blood pressure, cardiovascular disease) a zejména nižší mírou přežití v pozdějším věku, pokud trvale vedou nezdravý životní styl nebo mají stravu s vysokým obsahem sodíku (2).
Podle studie provedené ve Spojených státech v roce 1991 mají jedinci citliví na sůl vyšší pravděpodobnost výskytu hypertenze, stejně jako černoši více než běloši (tabulka 1). Jiná studie uvádí, že přibližně 60 % Číňanů, kteří mají vysoký krevní tlak, je citlivých na sůl (3).
Tabulka 1. Procento lidí citlivých na sůl v různých populacích (údaje z cit. 1).
KREVNÍ TLAK | POPULACE | |
BĚLOŠI | ČERNOŠI | |
Normální | 15% | 27% |
Hypertenze | 29% | 50% |
Proč jsou lidé citliví na sůl?
Homeostázu sodíku v lidském těle reguluje především systém renin-angiotenzin-aldosteron. Tento systém funguje především v ledvinách a v buňkách hladkého svalstva cév. Odchylky v tomto systému, způsobené genetickou výbavou, věkem, rasou, pohlavím a anamnézou, způsobují, že ledviny jedinců citlivých na sůl zpracovávají nadbytek sodíku méně efektivně. S citlivostí na sůl souvisí asijský nebo africký původ, vyšší věk, ženské pohlaví, vysoký krevní tlak a onemocnění ledvin.
Jaké geny se podílejí na citlivosti na sůl?
Genetické odchylky v genech zapojených do systému renin-angiotenzin-aldosteron predisponují nositele k citlivosti na sůl (4). Jak je uvedeno ve studii (Hypertension and the ACE gene), přibližně 38% běžné populace je nositelem varianty genu ACE, která způsobuje zvýšenou aktivitu tohoto systému, což vede k většímu zvýšení krevního tlaku v reakci na zvýšené množství sodíku v krvi. Tito lidé jsou tedy citliví na sůl. Další dva geny spojené s citlivostí na sůl jsou gen NOS3, popsaný v článku Cardiovascular disease and the NOS3 genea gen AGT, popsaný v článku Hypertension and the AGT gene. Tabulka 2 uvádí četnost rizikových variant spojených se zvýšeným rizikem citlivosti na sůl a hypertenze.
Tabulka 2. Procento variant genů spojených s citlivostí na sůl v různých populacích (VŠECHNY: obecná populace; AFR: Afričané; AMR: Američané; ASN: Asiaté; EUR: Evropané. Údaje pocházejí z projektu 1000 genomů).
GENY | VŠECHNY | AFR | AMR | ASN | EUR |
38% | 17% | 40% | 31% | 56% | |
27% | 17% | 19% | 50% | 20% | |
30% | 40% | 21% | 21% | 34% | |
66% | 88% | 64% | 83% | 41% | |
16% | 3% | 23% | 7% | 27% | |
36% | 17% | 43% | 31% | 49% | |
GNB3 | 48% | 79% | 42% | 47% | 31% |
NOS3 | 26% | 50% | 50% | 20% | 50% |
Co byste měli dělat, pokud jste citliví na sůl?
Lidé, kteří jsou citliví na sůl, by měli věnovat větší pozornost sodíku ve stravě, aby snížili riziko vysokého krevního tlaku a souvisejících kardiovaskulárních onemocnění. Měli by sledovat svůj příjem sodíku pomocí (např.programu GB HealthWatch 360) a omezit ho (high-sodium foods). A zároveň zvýšit množství draslíku ve své stravě (high-potassium foods).
Existuje pět jednoduchých postupů v prevenci:
- Jezte více zeleniny a ovoce. Obecně mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku.
- Jezte více čerstvých potravin a méně zpracovaných potravin. Čerstvé potraviny obsahují méně přidaného sodíku než zpracované potraviny, které jsou určeny k delšímu skladování.
- Vyhněte se konzumaci velkých porcí pečiva. Mnoho lidí podceňuje množství sodíku obsaženého také v jedlé sodě nebo prášku do pečiva.
- Při nákupu si přečtěte etiketu s nutričními údaji, abyste si mohli vybrat potraviny s nízkým obsahem sodíku a vyhnout se těm, které ho obsahují hodně. Většina zpracovaných potravin má nyní k dispozici verze s nízkým obsahem sodíku.
- Při jídle v restauraci požádejte, aby vám do jídla nepřidávali sůl, a pokud je to možné, objednejte si jídlo s nižším obsahem sodíku. Nepřidávejte sůl do hotových jídel.
Literatura
- SULLIVAN JM. 1991. Citlivost na sůl. Definice, koncepce, metodika a dlouhodobé problémy. Hypertenze. 17(1 Suppl):I61-8. PMID:1987013.
- WEINBERGER MH, FINEBERG NS, FINEBERG SE, WEINBERGER M. 2001. Citlivost na sůl, pulzní tlak a smrt u normálních lidí a lidí s hypertenzí. Hypertenze. 37(2 Pt 2):429-32. PMID:11230313.
- LI, 2012. Mutace genu α-Adducin Gly460Trp a esenciální hypertenze v čínské populaci: metaanalýza zahrnující 10 960 subjektů. PlosOne: 7(1): e30214. PMID: 22272309.
- SANADA H, JONES JE, JOSE PA. 2011. Genetika hypertenze citlivé na sůl. Curr Hypertens Rep. 13(1):55-66. doi: 10.1007/s11906-010-0167-6. PMID:21058046.
Využit zdroj: https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Salt-Sensitivity.php
prof. J.Ruprich a kol., CZVP SZÚ, 16.6.2022
Zdroj: szu.cz