MEZINÁRODNÍ DEN ČOKOLÁDY – JAK MŮŽE ČOKOLÁDA PROSPĚT NAŠEMU ZDRAVÍ?
Milovníci čokolády mají každoročně 13. září důvod k oslavě – právě tento den totiž připadá na Mezinárodní den čokolády, jejíž historie sahá až do 18. století. Sladkou pochoutku má většina lidí spojenou s nezdravým životním stylem, nemusí to být ale zdaleka pravda. Kvalitní čokoláda v přiměřeném množství totiž nejen že nevede k nadváze, ale dokonce má naopak plejádu pozitivních účinků na celý organismus.
Čokoláda s vysokým podílem kakaa pak příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů v těle, udržuje v kondici cévní systém, snižuje krevní tlak, působí proti depresi i Alzheimerově chorobě. „Mimo to je čokoláda také palivo pro sportovní výkon. Turisté by měli mít tabulku čokolády vždy v batohu, pro případ pomoci při vyčerpání,“ radí Jolana Kajzarová.
Aby byla ale čokoláda zdraví prospěšná, musí mít obsah kakaa nad 70 %, přičemž toto kakao také musí být správně zpracováno. „Důležité je, aby byly kakaové boby zpracovány šetrně. Při nešetrném pražení kakaových bobů vzniká nebezpečná látka akrylamid, což je karcinogen. Problematický v čokoládě je pak také cukr, tuky, mléko, stabilizátory nebo jiná dochucovadla, která se do čokolád občas přidávají. Čím méně jich v čokoládě je, tím lépe,“ radí Jolana Kajzarová s tím, že právě nezdravé čokolády bývají často součástí jídelníčku klientů, kteří přicházejí do českotěšínské nutriční poradny s cílem redukovat váhu.
„Klientům, kteří holdují nezdravým čokoládám a obecně sladkým pochutinám, doporučuji je doma vůbec nemít a nahradit je právě zdravou variantou. I tu je ale potřeba konzumovat s rozumem. Čtvrtina tabulky čokolády obsahuje zhruba 570 kilojoulů, což už je hodnota celé svačinky,“ prozrazuje nutriční specialistka s tím, že ani zdravou čokoládu není ideální jíst denně.
Zdroj: doktorka.cz