Nemoc z vody a neomytého ovoce provází průjem

 

 Autor: Depositphotos.com

Její jméno je těžké vyslovit a ještě těžší si zapamatovat. Kryptosporidióza je infekce způsobená nejčastěji kontaminovanou vodou, ale i neomytými potravinami či moštem. V letních měsících jí přibývá a nemocní ani nevědí, co je příčinou.
Důvodů k důkladnému omytí nezabaleného a na záhonku nebo ve volné přírodě utrženého ovoce nebo zeleniny je celá řada. V současné době k nim přitom přibyl ještě jeden – prevence nepříliš známého a především nepříjemného onemocnění s názvem kryptosporidióza. Jeho riziko, alespoň podle vodohospodářských údajů, především v letních měsících roste.
Na vině je parazit

Nemoc způsobuje parazit Cryptosporidium parvum, jehož vajíčka přežívají ve vodě i ve vlhké půdě.

Mohou také druhotně kontaminovat neumyté potraviny, především právě ovoce a zeleninu.

Zdrojem nemoci však může být i nepasterizované mléko a tepelně neošetřený mošt.

Hlavním zdrojem nákazy je přitom kontaminovaná voda.

Přežije i chlor

Riziková může být jak voda v řekách a rybnících, tak v zahradních bazénech nebo studních a obecně veškeré vodní plochy, které jsou infikovány stolicí zvířat nebo i lidí. Jinými slovy, i člověk může hrát roli přenašeče nemoci.

Parazit navíc umí přežít i v chlorované vodě. Jak přitom uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ), člověk se může nakazit v zásadě třemi způsoby:

3 způsoby nákazy kryptosporidiózou

  • Polknutí vody – polknutím kontaminované vody určené k rekreačnímu využití. Tato voda může být kontaminována odpadními vodami nebo stolicí infikovaných lidí nebo zvířat.
  • Pití vody a nápojů – pitím vody nebo nápojů kontaminovaných stolicí infikovaných lidí nebo zvířat.
  • Konzumace potravin – konzumací kontaminovaných nedostatečně tepelně upravených potravin.

Právě SZÚ tak doporučuje:

Všechny druhy ovoce a zeleniny, které hodláte konzumovat syrové, musí být důkladně omyty pitnou vodou.

„Jen“ průjem

Stejně jako u většiny jiných nemocí je i v tomto případě její průběh u každého jiný. Kryptosporidióza tak často může proběhnout i bez jakýchkoli klinických příznaků.

„Zejména zdraví jedinci mohou po uplynutí inkubační doby (v průměru jednoho týdne) dostat průjem, který spontánně odezní během několika týdnů. Naproti tomu u pacientů s oslabeným imunitním systémem se může vyvinout závažný, život ohrožující, vodnatý průjem, který lze velmi obtížně léčit současně dostupnými léky,“ uvádí SZÚ.

Inkubační doba kryptosporidiózy je relativně dlouhá a především rozdílná a může trvat dva až deset dní.

Málokdo si uvědomí souvislost

Skutečnost, že se člověk nakazil právě touto nemocí, nemusí i vzhledem k výše uvedenému vůbec zjistit.

Pokud se přitom u něj dostaví opakovaný průjem, měl by především pít hodně tekutin, aby zamezil dehydrataci, tradičním a účinným léčivým prostředkem je také „černé“ aktivní uhlí. Při větších potížích je samozřejmě nutné vyhledat lékaře, testy na Cryptosporidium se ale běžně v laboratoři neprovádějí, bylo by třeba cíleně požádat o testování na uvedeného parazita. Což ovšem znamená vědět, jaké vyšetření na základě jakých příznaků poptávat.

Skutečná čísla neznáme

I vzhledem k tomu, že u většiny lidí kryptosporidióza nemá závažný průběh, a navíc si s touto nemocí řada nemocných případný průjem ani nespojí, není v ČR tato choroba podle statistik nijak rozšířena.

Ze stejných příčin je ale zřejmě její výskyt reálně četnější. Což je další z mnoha důvodů, proč dodržovat základní hygienické návyky. K nim kromě mytí rukou patří i mytí ovoce a zeleniny před vlastní konzumací.

I v tomto případě platí, že tepelně ošetřené potraviny při teplotě nad sedmdesát stupňů Celsia po dobu deseti minut parazita likvidují.

Zdroj_vitalia.cz