Češi postupně mění své návyky. Více věří českým potravinám – průzkum MZe

Potraviny z České republiky jsou kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. To si podle průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který zadalo Ministerstvo zemědělství, myslí velká část Čechů. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je pro spotřebitele důležitá kvalita a bezpečnost potravin, jak mění nákupní zvyklosti a jak rozumí označení na potravinách.
Exkluzivní výzkum, zadaný Ministerstvem zemědělství, prokázal, že Češi věří českým potravinám více než zahraničním. Téměř tři čtvrtiny obyvatel (73 %) považují zdravotní nezávadnost českých potravin za dobrou. Stejný názor na dovozové potraviny měly pouze dvě pětiny dotázaných (43 %). Zhruba 71 % obyvatel je přesvědčeno, že české potraviny jsou kvalitní, zatímco u zahraničních potravin převládá negativní hodnocení (53 %). V porovnání s obdobným průzkumem z roku 2005 tak zejména zahraniční potraviny ztratily na důvěryhodnosti o celých 27 %.
Pokud jde o povědomí o vybraných označeních potravin, nejvíce lidí zná národní značku kvality Klasa (88 %), Regionální potravina (57 %) a Zaručená tradiční specialita (50 %). Méně známé jsou respondentům Chráněné označení původu (43 %) a Chráněné zeměpisné označení (32 %). Průzkum uskutečnilo v prosinci 2011 Centrum pro výzkum veřejného mínění na vzorku více než tisíce obyvatel České republiky starších 15 let.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *